Woreczki strunowe do gotowania

04.10.2019

Czy mogę używać woreczki strunowe do gotowania?

Woreczki strunowe z suwakiem są już ściśle zawarte w naszym codziennym życiu. Służą do pakowania towarów w wielu branżach. Są doceniane i kochane ze względu na łatwość użycia, szczelność, oszczędność i, co najważniejsze, do wielokrotnego użytku. Ale czy można ich używać do przechowywania i gotowania?

Nie wpuszczają powietrza i są wykonane z cienkiego plastiku.

Muszą przyjść, prawda? Wielu twierdzi, że woreczki strunowe są świetne do celów kulinarnych. Nigdy nie było żadnych problemów z ich użyciem. Pojawiają się jednak pytania dotyczące ich cech.

Za dużo powietrza?

Niektórzy uważają, że woreczki strunowe nie usuwają całego powietrza, co prowadzi do gorszej penetracji marynaty, a jeszcze gorzej, do wzrostu bakterii w jedzeniu podczas gotowania. Czy to prawda?

Oczywiście że nie. Badania wykazały, że temperatura, w której gotujesz i przechowujesz żywność, zapobiega rozwojowi bakterii, a nie uszczelnia próżniowo. Ponadto, jeśli chcesz usunąć całe powietrze z worka bez szczeliwa próżniowego, możesz użyć metody zamknięcia wody, aby wyprzeć powietrze. Po prostu napełnij zlew lub miskę wodą. Umieść produkty w odległości do 3 cm od dziury w worki hermetyczne i prawie całkowicie zamknij na suwak. Zanurz go w wodzie, powoli pozostawiając tylko otwarty obszar zamka błyskawicznego. Ciśnienie wody wypiera powietrze. Zamknij zapięcie.

Czy chemikalia dostaną się do żywności?

Kolejnym mitem jest to, że plastikowe chemikalia mogą wyciekać do żywności po podgrzaniu. Jest to mało prawdopodobne, ponieważ woreczki strunowe RolliPack są wolne od BPA i bez dioksyn, które są chemikaliami, których większość ludzi obawia się przy użyciu plastiku.

Polietylen o dużej gęstości, polietylen o niskiej gęstości i polipropylen to najbezpieczniejsze tworzywa sztuczne przeznaczone do kontaktu z żywnością. Na szczęście właśnie z tego wykonany jest torebki z suwakiem.

Czy topią się?

Tak, jeśli wystawiłeś je na działanie wysokich temperatur. Tworzywo polietylenowe, które jest powszechnie stosowane do produkcji tych toreb, zacznie się topić w temperaturze około 90,6 stopni Celsjusza. Jeśli umieścisz je we wrzącej wodzie, stopią się. Ale nie są one przeznaczone do gotowania i gotowania w nich, ale tylko do przechowywania żywności i marynat. Po prostu schłódź jedzenie przed włożeniem go do woreczki strunowe.

Aby zachować świeżość i wygodę przechowywania żywności, kupowanie woreczki strunowe to sprytne rozwiązanie. Ale potrzebujesz tylko produktów wysokiej jakości, które mają pozwolenie na kontakt z żywnością. Takie właśnie woreczki strunowe produkuje polska firma RolliPack. Korzystając z produktów tego producenta, możesz być pewien bezpieczeństwa i wysokiej jakości.

text_st
button_out_of_stock